Руснаците масово купуват лекарства от Турция

Тенденцията е да се пазаруват болкоуспокояващи и антидепресанти
28 авг 2022 23:14, Йоана Цонева
75
Руснаците масово купуват лекарства от Турция
Снимка: БГНЕС

Сред руските туристи, които почиват в Турция, се наблюдава особена тенденция да купуват лекарства като болкоуспокояващи и антидепресанти и да ги внасят в страната си на прибиране, тъй като са сравнително по-евтини, съобщава "Хюриет".

Тъй като руснаците започнаха да търсят аптеки около себе си, след като се настанят в хотелите си, където идват на почивка, в близост до петзвездни хотели в Средиземноморския и Егейския регион бяха открити нови аптеки, които да ги обслужват.

Собствениците на аптеки в курортните градове на южната провинция Анталия и егейската провинция Мугла търсят фармацевти, които познават турските еквиваленти на руските лекарства.

Въпреки че руските туристи и в миналото са купували лекарства, докато почиват в Турция, търсенето се увеличи на фона на санкциите, обявени от Запада след инвазията в Украйна, които сериозно засегнаха фармацевтична индустрия в Русия.

Още по темата
Руснаците, посещаващи Турция, купуват предимно болкоуспокояващи, антидепресанти и лекарства за диабет, тъй като повечето от тях се продават на много по-високи цени в родината им.

Някои руски туристи, които искат да направят почивката си по-евтина, обявяват в социалните мрежи, че отиват в Турция и се свързват с тези, които се нуждаят от лекарства, надявайки се да покрият част от разходите си с поръчките, които ще получат.

Руските медии твърдят, че основните лекарства или не са налични в Русия, или са на твърде високи цени поради западните санкции, а руските митнически служители не обръщат внимание на лекарствата в куфарите на туристите.

Според руските медии тази тенденция започва да се нарича "фармашопинг" в крайбрежните райони, тъй като се наблюдава значително увеличение на броя на хората, които внасят лекарства в Русия, особено през юни и юли.

Руснаците заемат второто място в списъка на чуждестранните туристи, посетили страната през периода януари-юли - 2,2 млн. души, в сравнение с 1,55 млн. руски посетители преди година.

Анталия, любимо място особено на руснаците, е посрещнала повече от 524 000 руснаци от 1 до 17 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
А ти погледни преди 1 година
До Дядо от селозавръщащите се от Турция еднодневни туристи българи. Пълно е с тоалетни рула....
48
0
 
2
 
! Отговори
puter преди 1 година
Много бързо забравихте за 90-те когато се купуваше от СССР/Русия,и се продаваше в Турция.Ако ви е толкова къса паметта,мога веднага да вия рефрешвам. Така е в живота ,,UP and DOWN". Днес ходим в Турция,утре ще ходим в Русия или някъде другаде където е на далавера.Че в Турция се ходеше на пазар още преди 20-тина години.Купуваше се само прах за пране,дънки и ***,и не ти трябваше да работиш друго.Но днес някой открил че като сложиш водата на огън,тя ставала топла.
47
0
 
9
 
! Отговори
Българка преди 1 година
За руснаците не знам, за българите съм сигурна - всеки мъкне лекарства. Всички са много по-евтини там.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната цена на самолетен билет Москва-Истанбул е около 1 500 лева.В двете посоки- 3 000 лева.Колко КИЛОГРАМА лекарства трябва да си купиш,за да ти излязат лекарствата на по-добра цена?Фейка новините съвсем ни взеха за м***л0умни
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали в Русия всичко е по-хубаво , всичко си имат и всичко заместиха с руски боклу... ъъъ , с родни стоки ... Ааааааа , това трябва да е злостна западна антируска пропаганда .... Съата като преди 89 година ...
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си организирани групи руснаци как пътуват до Турция,за да си купуват на ниски цени лекарства.Ади малко спрете фейка,поне за един ден!
43
3
 
7
 
! Отговори
там са преди 1 година
най-хубавите лекарства за майсъл понеже, па и Путин няма време да се занимава с медицина, напротив той е ангажиран с намаляване населението на раша
42
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тоя Анонимен 56 май никога не е ходил в Турция. Да не е някой пенсиониран учител по литература тролещ да си докара към пенсията някой лев.
41
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А как стои въпросът с ЕС държавите' като България?!
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се правите на ударени все едно ние не купуваме същото на еднодневните екскурзии
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турската ривиера е пълна с руски туристи.Огромни фамилии почиват в най-добрите курорти и хотели и се наслаждават на прекрасни плажове,вечерна програма и вкусна храна.Търговските улици кипят от народ всеки ден и освен лекарства ,лакомства и дрехи, пазаруват и екскурзии до острови и забележителности.
38
5
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 година
най се арчи вотка на прах върви кат топъл ляп
37
2
 
6
 
! Отговори
A? преди 1 година
С тоалентната хартия как са?
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не купуват лекарства от "велика" Русия?
35
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите също. Много по-ефтини са от България, а от няколко години и по -добри. Що се отнася за руснаците, те си купуват всичко от всякъде. Тях не ги мисля
34
2
 
21
 
! Отговори
Ss преди 1 година
За разлика от Българите в Одрин ли?
33
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почват да купуват консерви руснаците че зимата ще ядът таратанци.чака ги глад.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост.......
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водка купуват ли,че в Русия и водката е кът след санкциите,има само газ в изобилие.
30
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние го правим.